Hatthylla & Skoställ shabby chic

Jag köpte en hatthylla och ett skoställ på Ikea för några år sedan som jag tycker är jätte praktisk då den har inbyggda lådor att stoppa skor och hattar i. Nu använder jag ju inte hattar men sjalar har jag i massor.

Jag älskar funktionen på den och de mjuka dragen som den har men jag har tröttnat på det träfärgade.

Så den skulle bli vit shabby chic.

Hatthylla & skoställ innan
Hatthylla & skoställ innan

Jag började med att målartvätta den eftersom den var väldigt smutsig av skor och annat.

När folk ska göra shabby chic så brukar de måla en mörk färg innan som ska lysa igenom det vita men jag ville ha en mer naturlig sliten känsla där trät syntes igenom.

Jag började med att skruvade loss de svarta hängarna så de inte skulle få vit färg på sig. Sedan målade jag den med vit vattenbaserad färg 3 gånger och som jag förespråkat innan så är vattenbaserad bäst om man ska måla inomhus.

När jag hade målat den 3 gånger så lät jag den stå i 1-2 dagar för att färgen skulle sätta sig, detta för att om man slipar direkt är det lätt att färgen flagnar av.

För att sedan slita den så kan man använda sandpapper och stålborste, i det här fallet använde jag bara sandpapper. Gå gärna in på shabby chic sidor och kolla lite innan du slipar så du hittar inspiration. Jag ville inte att hatthyllan & skostället skulle vara så jätte slitet så jag försökte vara försiktig, men detta är en smaksak.

När möbeln var målad och slipad så lade jag in svart/gråa tjockare mattor i hyllorna som jag limmade fast med trälim, för att piffa upp den lite extra.  Tyget är samma som man brukar använda till dörrmattor så har man en dörrmatta till övers så kan man använda den.

Och så här blev då resultatet.

Hatthylla
Hatthylla
Skoställ
Skoställ
Hatthylla och skoställ
Hatthylla och skoställ
Slitet
Slitet