Matplats set Shabby chic

När jag flyttade till Stockholm så hade jag inget köksbord som passade in. Min lägenhet i karlskoga hade en större köksdel och därför var det ingen ide att ta med mitt gamla bord.

Jag hade där i mot en balkongmöbel med bord och stolar från Ikea som jag tyckte var rätt sjyst eftersom det var litet och smidigt. Jag tyckte de va lite roligt att använda mig av en utomhusmöbel som hade blivit sliten av regn och rusk genom att stå på min ballong.

Efter ett tag började allt i min lägenhet bli vitt så då behövde även köksbordet matcha in. Jag gillade fortfarande den slitna känslan och bestämde mig för lite Shabby chic.

Bord på Ikea
Bord på Ikea
Bord och stolar innan
Bord och stolar innan

Innan man börjar måla ett bord så är det bra att plocka isär det, om det nu går. Jag ville inte få vit färg på de svarta ramarna och i mitt fall så var det jätte enkelt att få loss plankorna.

Mitt halvslitna bord
Mitt halvslitna bord

När man väl plockat isär det så måste man tvätta plankorna. Mitt bord hade stått ute och inne så jag använde målartvätt. Om bordet är nytt så räcker det med såpa och vatten för att få det rent.

När man vill ha det Shabby chic så är det många som målar bordet i en mörkbrun färg först så färgen sedan ska lysa igenom när man sliter det. Jag ville endast att bordet skulle se lite slitet ut och trädet var redan lagom mörkt enligt min smak så jag målade bara på vanlig vit färg som var vattenbaserad.

Jag rekommenderar att man använder sig av vattenbaserad färg särskilt om man ska måla inomhus.

För att få ett bra resultat så målade jag plankorna 3 gånger. Läs bruksanvisningen för att veta när man kan måla om plankorna samt torktiden.

Efter att bordet torkat så är det bara att skruva tillbaka allt som det satt innan.

När man väl ska få den slitna stilen så kan man använda sig av sandpapper och stålborste. Gå gärna in på inredningssidor och kolla hur Shabby chic ser ut. Man vill gärna att det ska se naturligt slitet ut. Inte för mycket och inte för lite. Hörnen är det viktigaste enligt mig. Det är snyggt att få dem att se lite kantstötta ut. Det är självklart en smaksak hur slitet man vill ha möbeln. Ta den tid som behövs att planera och sedan är det bara att köra på.

Innan du sliter bordet skulle jag rekommendera att låta bordet stå i ca 1-2 dagar. Detta för att färgen ska sätta sig i trät ordentligt annars är det lätt att färgen flagnar när du slipar.

Och så här blev då resultatenhet, en helt ny möbel.

Bord
Bord
Stol
Stol
bord  och stolar
bord och stolar