Vardagsrumsbord shabby chic

För sådär 10 år sedan så fick jag ett bord i present som jag har använt som avlastningsbord bredvid soffan men när jag flyttade så ville jag ha ett lite mindre vardagsrumsbord och då räckte den i storlek.

Det var i mörkt trä och hade fina svarta metallbeslag. Ett riktigt robust bord.

Men jag kände att det mörka trästilen är ute ur mitt liv och den skulle göra sig mycket bättre i vit och lite sliten känsla. Så igen så var de shabby chic ja tog till.

Före
Före

Först så var det noga att tvätta bordet, eftersom det inte var så smutsigt så använde jag mig av såpa och vatten. Jag ville behålla den mörka färgen under för att sedan när man slipar på den vita färgen så kommer de mörka fram.

För att inte de svarta beslagen skulle bli vita så började jag med att täcka dem med maskeringstejp. Måste säga att det tog fruktansvärt lång tid eftersom de var så många.

När jag hade gjort det så gick jag över till att måla bordet vitt med en vattenbaserad färg. För er som läst tidigare inlägg så rekommenderar jag en vattenburen färg om ni ska måla inomhus.

Jag fick måla den 4 gånger för att få den vita färgen att täcka de mörka. Viktigt att läsa bruksbeskrivningen för rätta torktider och övermålning.

När bordet var klar målat och torrt så tog jag av maskeringstejpen.  Jag lät den stå i 2 dagar innan jag slipade, annars är det lätt att färgen flagnar.

När bordet var torrt så var det bara att börja slipa den slitet. Man kan använda stålborste och sandpapper. Hörnen är viktigast enligt mig, så bordet ser kantstött ut. Om man vill ha inspiration så kan man kolla shabby chic inredning innan man slipar.

Slitet
Slitet
Slitet
Slitet

När jag hade slitit klart bordet så kom jag på att det är ju bra att utnyttja dess form på alla sätt man kan. Under bordet var det som en hålighet och jag har alltid velat ha något ställe där jag kan stoppa undan tangentbord, mus, tv-dosa och allt annat som annars samlas på bordet som man egentligen inte vill ha framme.

Så varför inte sätta fast nån form av förvaring under bordet så man kan gömma bråte. Jag hade rep så jag spikade fast 2 rep till höger som kunde hålla fast mitt tangentbord och sen tillverkade jag ett nät av rep som man kan dumpa resten i.

Förvaring
Förvaring

Nu var bordet optimalt för min smak och för mina prylar!

Klart
Klart
Klart
Klart